Street Art Vantaa
Murals & Street Art From Finland – Vantaan muraalit ja katutaide
pipsqueak-seinahullu-vantaa-cover.jpg

Murals & Street Art From Vantaa, Finland – Street Art Vantaan muraalit ja katutaide


ENG:
Street Art Vantaa
 is our artist name. We paint murals and street art. We invite artists to paint with us. We arrange workshops for residents, schools and clients.

FIN:
Street Art Vantaa 
on taiteilijanimemme. Maalaamme muraaleja ja katutaidetta. Kutsumme taiteilijoita maalaamaan kanssamme. Järjestämme katutaidetyöpajoja asukkaille, kouluille ja asiakkaille.

Follow @STREETARTVANTAA on Instagram

Myyrmäen katutaide Pso Man valokuva Jesse Pasanen

Seinähullu Vantaa is Vantaa's own Mural Festival and much more

ENG: Seinähullu Vantaa is our own mural and street art festival here in Vantaa, Finland. Vantaa is the city with the airport, located right next to Helsinki. We have lot's of cool street art and a museum that says street art is totally ok – they even encourage us to do more! In 2017 we started collaboration with the Amsterdam based Street Art Today. "Seinähullu" is a Finnish word that could be translated as "wall crazy" or "crazy as a wall" – meaning we are crazy for walls, woo-hoo!


Seinähullu Vantaa – Vantaa maailmankartalle muraalien ja katutaiteen avulla

FIN: Seinähullu Vantaa oli vantaalaisten oma muraali- ja katutaidehanke, joka ei ole vain suuria maalauksia, vaan työpajoja asukkaiden kanssa, yhdessä oppimista taiteilijoiden kanssa sekä kansainvälistä toimintaa Street Art Todayn kanssa. Tavoitteenamme oli viedä Vantaa ja suomalaiset taiteilijat maailmankartalle! Seinähullu Vantaa 2017–2018 oli Suomen kulttuurirahaston rahoittama Taide²-hanke, jota teimme Vantaan taidemuseo Artsin kanssa.

Seinähullu Vantaa 2017
Seinähullu Vantaa suomalaiset muraalitaiteilijat

Seinähullu Vantaa presents: Mural Artists From Finland

ENG: We arranged an open call for Finnish artists on spring 2017. Here are the five artists selected by us and the Vantaa Art Museum Artsi – a group of five highly motivated talents. This gang learned from the international maestros in summer 2017 and in 2018 they got to paint their own large murals.  


Seinähullu Vantaa edistää suomalaista muraalitaidetta

FIN: Järjestimme keväällä 2017 avoimen haun kotimaisille taiteilijoille. Loistavien hakemusten joukosta valitsimme Vantaan taidemuseo Artsin kanssa viisi innokasta maalaria. Tämä viisikko oli ottamassa oppia 2017 vierailleilta kansainvälisiltä muraalitaiteilijoilta. Kesällä 2018 oli heidän vuoronsa.

Vantaa is full of colourful street art and there is more to come! Drone footage captured large murals on a beautiful winter day.
Vantaakanava.fi kuvaama dronevideo Vantaan muraaleista. Kansikuvassa Mr. Junen muraali Hakunilassa.

Street Art Vantaa on koko Vantaan hanke

Street Art Vantaa sai alkunsa kesällä 2013 Vantaan Martinlaaksossa, kun Aallossa graafisen suunnittelijan koulutuksen käynyt Jesse Pasanen päätti tehdä jotain iät ja ajat häntä häirinneelle ankealle alikulkutunnelille. Jesse nakkasi tapahtuman Facebookkiin ja mukaan hankkeeseen löytyi tuttu, jotain vastaavaa hanketta silloin etsinyt yhteisöpedagogi Jenni Väisänen – vanha martsarilainen hänkin. Samana kesänä Myyrmäen katutaiteen uusi aalto sai alkunsa, kun Myyrmäki-liike sai aikaiseksi Myyrmäenraitin ikonisen alikulkutunnelin graffitimaalaukset. Tunneli oli ysärillä tunnettu graffiteistaan, jotka 2007 buffattiin. Kyseessä oli uuden ajan ja tekemisen meiningin alku Vantaalla ja muuallakin Suomessa.

Kesällä 2014 Street Art Vantaa järjesti viiden viikon kestäneen kesäkiertueen Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Kiertueen aikana viisi alikulkutunnelia (Martinlaaksossa, Myyrmäessä, Korsossa, Porttipuistossa ja Tikkurilassa) maalattiin katutaiteella uuteen uskoon viiden eri vantaalaisen lukion kanssa. Tunnelityöpajoja ja nuorten kanssa tehtävää työtä oli alusta lähtien tukemassa Tikkurilan maalitehdas. Maalien lisäksi tuona kesänä saatiin vanha pakettiautokin lainaksi – joka tosin sanoi itsensä irti keskellä risteystä. Oi niitä aikoja. Myöhemmin Tikkurila kutsui meidät ohjaamaan kahden muraalin toteutusta tehdasalueelleen työntekijöidensä kanssa. Heidän kanssaan on ollut aina mieluisaa tehdä yhteistyötä.

Vuonna 2015 Vantaan taidemuseo näytti merkkejä kiinnostuksesta katutaiteeseen. Olimme mukana heidän järjestämässä Meidän katu -näyttelyssä. Myöhemmin taidemuseo otti uuden nimen – Vantaan taidemuseo Artsi – ja julisti erikoistuvansa graffitiin, katutaiteeseen ja performanssiin. Tämä hyvä yhteishenki on poikinut muun muassa Seinähullu Vantaa -hankkeen.

Alkuaikojen jälkeen polte taiteeseen on vain kasvanut ja alun vähäinen tietämys alasta on kesä kesältä syventynyt. Joukkoon ovat liittyneet matkan varrella Essi Ruuskanen ja Maikki Rantala. Nykyisin toteutamme teknisesti ja taiteellisesti korkeatasoista kansainvälistä katutaidehanketta, edistämme muraalitaidetta Suomessa ja maailmalla, maalaamme itse kun vain kerkeämme sekä pyrimme laajentamaan taiteilijaverkostoamme jatkuvasti ja kutsumaan uusia, kiinnostavia tekijöitä eri hankkeisiin mukaan. Lisäksi operoimme jännittävissä välimaastoissa yksityisen yrittämisen, kaupunkiaktivismin, kaupungin eri organisaatioiden ymmärtämisen ja katutason asukastyön välillä. Loppujen lopuksi olemme kuitenkin ihan normaaleja nuoria aikuisia, jotka haluavat tehdä jotain hyvää ja mielekästä työkseen.

Vantaa on perustajajäsenten Jessen ja Jennin alkuperäinen kotikaupunki ja heti ensimmäisestä kesästä lähtien kiinnostus Vantaan kehittämiseen on ollut keskiössä. Alussa "Vantaa maailmankartalle!" lausahduksessa oli isosti pilkettä silmäkulmassa. Aika on kuitenkin näyttänyt, että vantaalaisen omaleimaisen kulttuurin kehittäjillä on selkeä tilaus, oli sitten kyseessä asukasliikkeet, Kalevauva.fi-yhtye, Olli Bergin Humans of Myyr York -kuvat tai näkyvästi paikallisuudesta ammentavat ravintolat. Näkyvää, kuuluvaa ja vantaalaisuudestaan ylpeää paikallishistoriaa luodaan nyt. 

Katso Vantaakanava.fi-videoita Street Art Vantaan katutaiteesta ja muraaleista

Vantaakanava.fi-video Vantaan muraaleista ja Seinähullu Vantaan tulevaisuudesta, kuvattu talvella 2017.

Vantaakanava.fi-video Martinlaakson juna-aseman katutaidehankkeesta kesältä 2017.

Missä Vantaalla on muraaleja?

Vantaalla muraaleja on esimerkiksi Myyrmäessä ja Hakunilassa, toki seinämaalauksia on ympäri Vantaata muuallakin, kuten Martinlaaksossa ja Tikkurilassa. Muraaleja on sekä Street Art Vantaan toteuttamia ja järjestämiä, että monia muiden tahojen hankkeita. Street Art Vantaan taiteellinen toiminta ei rajoitu vain Vantaalle, vaan muraalejamme voi bongata myös esimerkiksi Helsingissä, Kuopiossa tai Mäntyharjullakin

Hakunilan muraalit ja katutaide

Street Art Vantaa polkaisi Hakunilan muraali- ja katutaidehankkeen käyntiin kesällä 2017 yhdessä Vantaan taidemuseo Artsin kanssa. Pääteoksina Hakunilassa on Pipsqueak was here!!! -nimisen hollantilaispariskunnan teos ”Super Vision” Hepokujalla ja Mr. Junen kolmelle seinäpinnalle levittyvä geometrinen muraaliteos Hiirakkotiellä. Ulkomaiset taiteilijat kuratoitiin yhdessä amsterdamilaisen Street Art Todayn kanssa ja taiteilijavalinnoissa painotettiin kykyä opettaa tietotaitoaan meille suomalaisille taiteilijoille. 

Kesällä 2017 myös Hakunilan ostoskeskus lähti mukaan katutaidehankkeeseen ja tilasi neljältä taiteilijalta teokset: Taneli Stenberg, Anetta Lukjanova, Laura Lehtinen ja Tanja Valta. Kesällä 2018 kokonaisuus täydentyi vielä Essi Ruuskasen maalauksella. Hakunilassa maalattiin teoksia myös muuntamoihin.

Martinlaakson muraalit ja katutaide

Seinähullu Vantaa kutsui Martinlaaksoon Laajaniitynpolulle kuuluisan espanjalaisen muraalitaiteilijan Aryzin. Aiemmin Aryz oli käynnyt Suomessa Turussa 2011. Martinlaaksosta löytyy myös Street Art Vantaan porukasta tutun Maikki Rantalan yhteisteos sisustusarkkitehti Sara Multasen kanssa, joka on Helsinki Urban Artin hanke. 

Kesällä 2017 Martinlaakson juna-asema koki muodonmuutoksen, kun Street Art Vantaa järjesti yhdeksän maalaria mestoille: Essi Ruuskanen, Jesse Pasanen, Hende, Deos, Jukka Peltosaari, Matti Kuusilehto, Juulia Markko, Verna Tervaharju ja Laura Lehtinen. Katutaide, graffiti, kuvataide ja kuvitus kulkevat asemalla käsi kädessä, yhtenäistä väripalettia noudattaen ja muodostavat “Urbaani sinfonia” -teoskokonaisuuden, jossa kullakin teoksella on klassisen musiikin termi otsikkonaan. Musiikkiteemalla haluttiin juhlistaa Martinlaaksossa sijaitsevaa Martinus-konserttisalia. Ja olihan se mielestämme vain hauska idea: nykytaide kohtaa klassisen.

Myyrmäen muraalit ja katutaide

Myyrmäen kaksi suurta muraalia, Douronen “Pensamiento propio” Virtakujalla ja Pso Man VAV-asuntojen talonpäädyssä Vaskivuorentielle päin, olivat osa Seinähullu Vantaan kesää 2017. Douronen teos muuten näkyy jopa Malminkartanon jättärin huipulta! 

Pso Manin teoksen vieressä on kaksi pienempää muraalia, jotka järjestimme osana kesän 2017 hanketta: Essi Ruuskasen ja Ines Sederholmin yhteisteos “Twisted Garden” sekä Jesse Pasasen ja Jukka Peltosaaren yhteistyö “Oppia ikä kaikki”. Kesällä 2017 Street Art Vantaa järjesti myös muutaman muuntamon ja sähköboksin maalaamisen Myyrmäessä. 

Aiempia Street Art Vantaan katutaideteoksia Myyrmäessä ovat muun muassa Myyrmäentiellä sijaitsevat “Tervetuloa kotiin!” ja “Teekutsut”. Vaskivuoren lukion kanssa toteutettiin kollektiivimaalattu alikulku Virtatielle ja Myyrmäenraitille näkyvässä muurinpätkässä Uomarinteen koulun pihalla oli mukana jopa 60 Erasmus-nuorta eri maista (kesällä 2018 tosin puolet muurista on purettu koulun laajennuksen tieltä). Vaskislaisia, Martinlaakson lukiolaisia ja Vantaan ystäväkaupunkien nuoria Tsekeistä ja Unkarista oli mukana Myyrmannin takana sijaitsevan ison tunnelin maalauksessa 2015. Myyrmäen ja Kaivokselan rajamailla sijaitseva tunneli oli avoin työpaja asukkaille, 2015 sekin.

Myyrmäen juna-asemalla Street Art Vantaa ei ole suoraan ollut mukana – joskin Street Art Vantaan Maikki Rantalan ja Jesse Pasasen pensselin jälkeä löytää aseman sisäseiniltä. Kyseessä oli Multicoloured Dreams -kollektiivin järjestämä projekti, jossa Maikki ja Jesse olivat mukana. Juna-aseman teokset Myyrmannin ja Artsin suuntaan ovat chileläisen pariskunnan Un Kolor Distinton tekemiä. “Unkolorit” kävivät samalla reissulla 2015 kahdessa tunnelissamme Myyrmäessä jättämässä jälkensä ja heistä on tullut ystäviämme, joita olemme myös käyneet Chilessä tapaamassa. Bussiaseman suuntaan oleva muraaliteos on Salla Ikosen ja portugalilaisen Mr. Dheon taidonnäyte, joka valmistuessaan täydensi aseman kokonaisuuden valmiiksi.

Myyrmäen katutaidetarjontaa pystyy bongailemaan myös Myyrmäki-liikkeen sivuilla olevasta Nomadi-kartasta, jonka voi ladata myös applikaationa.

SEINÄHULLU Koivukylä

SEINÄHULLUT TAITEILIJAT 2017

Kesällä 2017 kutsuimme Vantaalle viisi kansainvälistä muraalitaituria toteuttamaan teokset Myyrmäkeen, Martinlaaksoon ja Hakunilaan. Taiteilijavalinnat tehtiin yhteistyössä Street Art Todayn perustajan ja kuraattorin Peter Ernst Coolenin kanssa.

Asukkaat maalaamaan ja ideoimaan!

Seinähullu Vantaa kutsui asukkaat mukaan toteuttamaan omat katutaidekokonaisuutensa Hakunilassa ja Koivukylässä.