Street Art Vantaa
Murals & Street Art From Finland – Vantaan muraalit ja katutaide

Blog – Street Art Vantaa all around

ENG:
Street Art Vantaa artists here, there and everywhere. Some posts are in Finnish!

FIN:
Street Art Vantaan katutaiteilijoiden turinoita maailman muraaleista, katutaiteen tekniikoista, maalilaaduista ja muusta taiteeseen liittyvästä. Osa blogipostauksista on enkuksi!

Katutaidetta Virossa: taiteilijaresidenssi Tarttossa

Street Art Vantaan Jesse Pasanen vietti huhtikuun 2017 Tarttossa Vantaan taiteilijaseuran residenssissä, joka on järjestetty yhteistyössä Tartu Artist in Residence-ohjelman kanssa. Vastavuoroisesti taiteilijaseura tarjoaa residenssiä ulkomaisille taiteilijoille Taiteilijatalo Gjutarsissa Vantaan Tikkurilassa.

Residenssikuukauden aikana Jesse tutustui Tartton katutaidemeininkeihin: Stencibility-katutaidefestivaalin järjestäjiin, jotka ovat myös Sprayprinter-teknologian kehittäjiä, Telliskiven "pikkusisaren" eli eloisan rosoisen Aparaatitehas-alueen puuhaajiin ja hienoa vanhaa painotekniikkaa esittelevän Trükimuuseumin väkeen sekä taiteilijoiden työhuoneisiin, monessa mukana olevaan huipputyyppiin Salmeen eli Pseudo Toursin järjestäjään sekä tietenkin Tartton kaduilla ja sillanalusissa rönsyileviin sabluunateoksiin ja muutamaan muraaliteokseen. 

Jesse toteutti residenssin aikana muutaman maalauksen Tarttoon:

Tartto on tunnettu katutaidekaupunki nimenomaan stencil-töistään, joita on kiinnostavaa bongailla ympäri kaupunkia. Vantaalaiseen värikkyyteen ja Suomessa yleisiin kuvataide- sekä kuvitusmuraaleihin tottuneelle Tarton katutaide on röhnäistä ja luvatonta. Viimeistään Banksyn maailmanmaineeseen nostama tekniikka vie kaduntallaajan katutaideintoilussa helposti kymmenen vuoden päähän menneisyyteen. Suomessa melko harvinaiset stencilit tuntuvat samaan aikaan kotoisan ihanilta ja samalla aikamatkalta omiin lukioaikoihin ja alkuinnostuksen juurille.

Tekniikka on sinällään tyyliltään hankala, sillä teokset niputtuvat helposti alaa tuntemattoman silmissä "Banksy-kopioiksi", koska Banksyn tekemä työ on niin vahvasti brändännyt jäljen hänelle itselleen. Tähän törmää lukiessa esimerkiksi Hesarin kesällä tekemän muraaliäänestysjutun kommentteja, jossa on kuva tarttolaisen Edward von Lõnguksen työstä.

Paikalliset baaritkin tulivat tutuiksi: Jessen luvan kanssa tehtyjä hassuttelumaalauksia löytyy nyt mainion Genialistide klubin miesten vessasta ja Karlova-alueen helmi Barlova toimi näyttämönä Artist talk -pölpötyssessiolle, jossa Jessen kihlattu Sabrina myös esitti kaunista musiikkiaan. Hieno ilta ja kiitos Tartton Suomi-seuralle Fazerin sininen -tarjoiluista!

Lisää tarinaa reissusta löytyy residenssiohjelman sivuilta täältä!

Kuvia reissusta:

Jesse PasanenAparaatitehas